Wednesday, 22 February 2017

大棋局:股市大時代難重現(蘋果日報 Mr. Tregunter 2017.02.21)


有兩組數據顯示A股將迎來升勢,但要出現兩年前嘅股市大時代則很難。第一,中國證券登記結算有限公司公佈嘅資料顯示,A股持倉投資者數量為4,993.61萬戶,係近二十個月來首度跌穿5,000萬戶。第二,截至去年末,A股持倉1億元人民幣以上嘅個人投資者,已經超過2015年上證5178點嗰陣嘅水平。兩組數據用一句話概括:散戶走人,大戶入場。
影響股市嘅三大層面,分別為基本因素、籌碼因素、技術因素。所謂籌碼因素,譬如一隻股票大戶連人頭揸咗七成,就算有壞消息隻股都好難跌。成熟國家嘅股市見頂通常都係三花聚頂,即仲有時間走。A股則大盤當妖股炒,失驚無神就尖頂反肚,自己玩爛自己個場,大眾已唔信A股仲有得玩,但無魚嘅情況下,要大插好難。
中國雖然口裏說唔急住將股市納入MSCI,身體卻很誠實。在外滙儲備不斷流失情況下,人民幣貶值壓力大。有乜嘢方法可以令人大手買入人民幣托價?就係賣中國貨。而呢樣嘢注定外資唔用人民幣買唔得,買中國資產就一定要用人民幣。

喺呢個背景下,A股能否納入MSCI係一回事,中國心底裏希望A股被納入卻係事實。兩年前上證5000點外資唔買,低過2800點共產黨唔賣,bid ask底價雙方已心中有數。估計中國嘅理想賣價係上證4000點,加上人民幣貶值一成,在外資眼中其實即兩年前的3600點。
內地人賭性好大,而且有前冇後,兩年前放鬆孖展個個去到盡,其興也勃焉,其亡也忽焉。所以往後陰啲陰啲升有機,放水喪炒機會極低。而且今年注定係波動年,由特朗普當選起計,一隻高盛頂道瓊斯指數三成升幅,美股隨時大調整;3月英國啟動脫歐程序,歐洲進入政治炒作期;而中美之間嘅金融決戰,亦已逼近。追落後有得諗,戀戰則不宜。

Mr. Tregunter