Wednesday, 18 January 2017

大棋局:特朗普新秩序來襲(蘋果日報 Mr. Tregunter 2017.01.18)


今個星期五,最具娛樂性嘅美國總統特朗普將上任。另一邊廂,英揆文翠珊今日將發表講話,市場估計佢會推動硬脫歐(hard brexit)。兩件事有乜關連?
就喺剛過去嘅星期日,《星期日泰晤時報》刊登一篇特朗普訪問,特朗普再發嘴炮,開宗明義指歐盟只係德國嘅工具,其他國家將會學英國脫歐。星期二文翠珊要講脫歐問題,星期日出呢篇訪問,係一種常見嘅傳媒宣傳手法;訪問者為英國保守黨議員Michael Gove,特朗普受訪撐脫歐,係一種政治表態。
乜嘢係硬脫歐?由英國公投脫歐開始,英國國內議論一直圍繞要硬脫歐定軟脫歐。市場估計文翠珊今日會表明三樣嘢:第一,為脫離歐盟關稅聯盟做好準備;第二,英國要完全掌控自己邊境出入權;第三,英國唔再受歐洲法院管制。以上三點即硬脫歐,用一句話概括,硬脫歐即先斷,再談;軟脫歐即剪不斷,理還亂。

特朗普當選後嘴炮不斷:歐盟其他國家會跟住脫歐、美國同俄羅斯有偈傾、唔一定支持一個中國原則、北約係過時組織。輿論一般認為佢只係隨口講,為敲腳骨。的確,俗語「嫌貨才是買貨人」,彈三彈四嘅先係買家。運吉嘅會同你講「幾好幾好,我再諗諗」,然後走咗去。
但呢種睇法係基於我哋對特朗普不認識,於是從其身份估算,得出商人特徵之結論。倘其志向不限於此,所謀者乃一種新秩序,嘴炮就唔可以當笑話睇。過去美國總統謀劃新秩序,最典型係小布殊嘅大中東計劃,其影響遺留至今。
奧巴馬任內集中應付俄羅斯,令中俄兩國越走越近;人民幣SDR權重主要由歐元讓出,可見中歐關係。若今後美俄有偈傾,英國脫歐後羈絆歐盟,上述格局將完全反轉。正正呢個時候係中國金融轉型期,其重要性不下於當年改革開放後,由計劃經濟扭向半自由經濟時期。結果如何,拭目以待。

Mr. Tregunter