Tuesday, 22 November 2016

大棋局:警惕大美元時代(蘋果日報 Mr. Tregunter 2016.11.22)


美滙指數突破101,已升穿去年末頂部,從技術走勢角度將要進入第二波升浪,非常大機會挑戰2001年120個頂。
過去30年每當進入大美元時代都係摧枯拉朽嘅時代,近日埃及鎊貶值50%,印度廢除舊有大面額紙幣,墨西哥披索創歷史新低,連所謂沒有貶值基礎嘅人民幣亦不斷陰跌。歷史未必會簡單地重複,但借鑒過去嘅經驗做好準備則有必要。
歐洲方面,同樣從技術走勢角度而言,12月歐元應該會爆邊,估計急貶機會較大。12月開始,意大利、奧地利、荷蘭、法國、德國等國都有各種公投及大選。12月4日意大利公投憲法改革,若結果否決改革,意味右傾勢力再下一城,一旦「五星運動」政黨上台,將會舉行意大利脫歐公投。同時間,法國總統大選最新民調結果顯示,極右翼黨派國民陣線領導人瑪琳.勒龐(Marine Le Pen)支持度遙遙領先,瑪琳.勒龐主張脫歐不特止,仲要放棄歐元用番法國法郎。

需知道歐盟兩大定海神針就係德國及法國,假如法國脫歐,震撼性比英國脫歐大得多。歐盟有解體之虞,貨幣走弱機會就大。美滙指數內歐元佔約60%權重,歐元弱,美元必強。
亞洲方面,要留意印度近期嘅動作。印度一夜廢除面額500及1,000盧比,暫現市場上只集中留意打擊洗黑錢部份。但留意印度同時間發行新大面額2,000盧比紙幣,每當出現咁嘅情況,其實就係要搞通貨膨脹同貨幣貶值,以股票供股、合股去理解就明。
早前人民幣亦發行咗新100蚊紙幣,假如,只係話假如,內地若規定舊紙幣某段期間內要換成新幣,貪官泳池底嗰幾十億拎去換就自首,唔拎去換就變廁紙。右傾思潮講白啲即先顧掂自己,大美元時代所帶來嘅衝擊會加劇右傾思潮抬頭。當執政者唔知點處理時,就會更加收緊同打壓。接下來我哋要面對嘅,唔係單單經濟問題。

Mr. Tregunter