Thursday, 6 October 2016

大棋局:中國審判日(一)(蘋果日報 Mr. Tregunter 2016.10.04)


2016年10月1日,人民幣正式納入SDR權重,標誌着中國晉身為國際五大貨幣俱樂部成員之一。另一方面,中國樓市被認為迎來最後的瘋狂。為咗買樓嘅人們破門而入,排隊買樓嘅人如滔滔江水連綿不絕,深圳樓價爆升至僅次於美國矽谷。但要保持滙價,樓冇可能咁貴;要保持樓價,人民幣冇可能咁高。就好似林志玲同侯佩岑兩個只能選擇一個,你會揀邊個?
資產價同滙價如搖搖板兩面,資產價貴但滙價平,喺外資眼中資產價就唔算貴。津巴布韋一條麵包10億津幣,嘩好貴,但或只能兌換成一美元,咁就唔貴。所以中國樓市就算炒到上天花板,只要人民幣劈價,在外資睇嚟中國樓市就唔係貴,唔係瘋狂。
然而,中國出盡飲奶之力將人民幣推入SDR,躋身國際貨幣地位,如果話畀人聽人民幣將會大跌,邊個傻佬會用現價買入人民幣做儲備?若人民幣冇得跌,中國樓價就係貴,就係瘋狂。

中國樓市點貴法?好多人話一線城市貴啫,二三線城市好平。從大數睇,美國次按爆煲前,美國物業總市值係美國GDP180%;九十年代日本土地價格不滅神話爆破前,日本物業總市值係日本GDP400%;中國2015年物業總市值係GDP340%。2016年未知,但極大可能佔比更高。香港因為1983年實行聯繫滙率1美元兌7.8港元,所以香港人近30年記憶都係貨幣穩定。若非炒外滙或做出入口生意,對滙率敏感度唔會高。但內地人唔同,內地人經歷過金圓券、銀圓券、蘇維埃幣、94年人民幣插四成,滙率敏感度比香港人高。內地人瘋狂買樓,係要對沖人民幣貶值嘅風險。
中國嘅如意算盤係,人民幣納入SDR後各國買人民幣作為儲備,人民幣滙價就硬;當全世界揸到成手人民幣後,有錢冇碇使走嚟中國買資產,中國資產價就挺。即係林志玲我要侯佩岑我又要,有冇咁着數?

(待續)

Mr. Tregunter