Tuesday, 28 June 2016

大棋局:英國開不確定大門(蘋果日報 Mr. Tregunter 2016.06.28)


英國脫歐公投前,主流傳媒輿論偏向淡定,結果殺一個措手不及。若馬後炮地講,睇一組數字或許就唔覺得訝異。1945年聯合國宣佈成立時,有51個成員國;到今日2016年,聯合國有193個成員國。小國寡民,係一種傾向,一種趨勢。
舉一個例就明白。點解TVB盤數越來越差,因為世界出現「碎片化」傾向。過去資訊嘅傳播模式,係由大眾傳媒(mass media)發出,一發佈全世界同時接收,重點在個「mass」字。所以索羅斯老師Karl Popper曾經講過,擔心電視嘅出現會令民智下降,因大眾都被動接收訊息。
但近年大眾都喜歡上網搵想睇嘅嘢,連師奶都唔再坐定定等電視播乜就睇乜。大家都去搵自己喜歡的小題材,長尾現象越來越明顯。最受衝擊係官方媒體,內地人經常用一種天津麵包形容官媒。唔止我哋對訊息接收有碎片、小眾化傾向,我哋嘅飲食、嗜好、玩樂等都如此。

在英國而言,100年前英國就有「光榮孤立」嘅外交政策,同歐洲保持距離。歐元出現時英國認為貨幣係一國之無上主權(sovereignty),選擇留在歐盟以內,歐元以外,繼續用英鎊。英國人骨子裏唔太相信歐盟呢種統合,只不過時勢使然,則附之,時勢轉然,則去之。
英國脫歐最大鑊係引嚟不確定性,歐盟領導人敦促英國係退就爽手啲唔好拖。因為今次公投不具法律約束力,要英國議會通過先成真,整個過程估計要搞兩年。金融市場最忌不確定性,但亦最喜歡不確定性。不確定就會動盪,有動盪先有得炒。
其次留意歐洲央行會否褫奪倫敦作為歐元交易中心地位。現時歐盟60%歐元交易同全球40%美元交易都喺倫敦完成。理論上英國脫歐好多協定要重新傾過簽過,現實上卻極大機會只沿用舊習,英國轉個角色,變成如挪威咁樣嘅國家,既和歐盟有密切關係,但唔係歐盟成員。

Mr. Tregunter