Tuesday, 14 June 2016

大棋局: A股在MSCI爭凳仔(蘋果日報 Mr. Tregunter 2016.06.14)


A股納入MSCI新興市場指數有個概念必須知道,就係玩爭凳仔時,出現如電影《少林足球》六師弟衝過嚟吮蛋嘅情境,A股就係六師弟。因為當A股納入該指數,最終整個中國股票板塊會佔該指數約40%。六師弟殺入,自然會有其他國家股票被排擠出去。
MSCI將於今日(6月14日)公佈新興市場指數會否納入A股。現時中國股票佔該指數24.36%,但只包括香港及美國上市嘅中國股票。一旦納入A股,整個中國股票板塊會佔該指數40%。受「六師弟效應」牽連,被排擠得最多嘅地方會係南韓及台灣。南韓股票佔比將由現時15.3%削至12%;台灣則由12.35%削至9%(見表)。

A股唔係會唔會入MSCI指數嘅問題,而係幾時入嘅問題。在中國立場,開放A股市場係國策一部分,因為人民幣要國際化就要有人用。中國賣乜嘢可以令人唔用人民幣唔得?
現階段係任何嘢都唔可以,唯獨中國資產可以。所以推A股入MSCI指數、搞中國黃金期貨、發行離岸人民幣債券,都係要人養成用人民幣習慣。
在外資大戶、基金立場,A股市值6.1萬億美元,咁大塊餅點可以冇份食。現時阻礙A股納入MSCI指數主要有四樣嘢,第一係股票亂停牌問題,股市升就冇問題,跌就話唔玩住。其二係資本流動問題,中國現時只透過QFII、滬港通等開半隻門畀外資進出,外資當然會驚你突然落閘,有入冇出咪死。
其三係對沖問題,自去年夾硬嚟唔畀人做淡後,內地股指期貨個場已被玩謝,持倉長期低到得幾萬手,已等同廢咗。其他國家發行A股衍生工具亦要中國審批,令外資難對沖。其四係受益人所有權問題,中國根據國稅函(2009)47號文件對QFII收稅,但QFII受益人身份仍然未定,影響外資計數。上述問題未解決,今年MSCI納入A股機會相信唔高,或只求其納1%做樣。

Mr. Tregunter